Članica Svitanja, Davorka Vukadin, voditeljica grupe podrške članovima obitelji; Berta Kopić, članica i predsatavnica Udruge Lukjernica iz Dubrovnika i Marijana Batković, psihijatar, sudjelovale su na Prospect Facilitator Treningu koji je održan od 21.04-23.04.2023. godine u Madridu.

Bilo je to intenzivnih tri dana u kojima se dijelilo znanje i profesionalno iskustvo između tri skupine sudionika: prijatelja i obitelji, onih s osobnim iskustvom te profesionalcima iz zdravstvene struke (mentalno zdravlje).

Trening za prijatelje i obitelj obuhvaćao je neke općenite facilitacijeke vještine i savjete, što do sada znamo o problemima mentalnog zdravlja, kako prepoznati pritiske i nositi se sa stresom (životna linija), kako se nositi s gubitkom i tugom, pogled iz drugog kuta (osobe s iskustvom, psihijatra), rad na sebi/ promjene u nama i postavljanje konkretnih ciljeva te su na koncu uslijedili zaključci i planovi za djelovanje u budućnosti.

 Trening za one s osobnim iskustvom obuhvatio je razmjenu iskustava o utjecaju mentalnog zdravlja na živote osoba s iskustvom, s kakvim se osjećajima bore pri ulasku u bolnicu, kakva su im iskustva s medicinskim osobljem, kakvi su im alati za kvalitetniji povratak u svakodnevni život. Modeli oporavka razrađeni su u manjim grupama. Također, razmjenjivala su se iskustva u komunikaciji na relaciji s roditeljima, prijateljima te stručnim osobljem. Ovaj model zaključen je prijedlozima na koji način bi se problemi iz navedenih relacija mogli riješiti. Trening je uključivao veći broj antistres meditacija.