EUFAMI-jevi „PROSPEKT“ programi edukacije za mentalno zdravlje u Republici Hrvatskoj

(nositelj projekta je članica EUFAMI-ja, Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje iz Zagreba“)

Poštovane/ni,

iza nas su edukativni dani, 9.-11.11.2023.godine, u kojima smo kao nositelji projekta sudjelovali u provedbi preko 30 modula, modula raspoređenih na tri RAVNOPRAVNE skupine sudionika (članove obitelji i prijatelje, osobe s iskustvom mentalnih poteškoća i struku (psihijatre, socijalne radnike, psihologe..)).

U ovom važnom projektu pridružili su nam se naši domaćini iz Dubrovnika; Udruga Lukjernica, Udruga Feniks iz Splita, predstavnici Opće bolnice Dubrovnik te Klinike za psihijatriju Vrapče iz Zagreba. Kao sudionici i gosti pridružili su nam se predstavnici Udruge „Ludruga“ iz Zagreba, Udruge Vrapčići iz Slavonskog Broda i Udruge „Lica duše“ iz Splita.

Godine 2001. udruge članice EUFAMI-ja prepoznale su potrebu za osnaživanjem članova obitelji kroz NOVI PRISTUP EDUKACIJI .

Putem strukturiranog grupnog procesa, sudionicima smo prezentirali ideje temeljene na modelima najbolje prakse i interaktivnim vježbama s ciljem:

• sticanja povjerenja

• razvijanja vještina suočavanja

• vraćanja kontrole nad svojim životima

• poboljšanja kvalitetu života

Edukaciju smo temeljili na znanju, dilemama i iskustvenim doprinosima sudionika TRIJU dioničkih skupina u mentalnom zdravlju.

EDUKATORI / FACILITATORI SVAKE GRUPE posjedovali su jedinstveno razumijevanje situacija, briga, osjećaja i emocija koje su uz sudionike unijeli u program edukacije.

Teme smo uvodili slijedeći logičan obrazac koji pruža osnovu za poticanje rasprave između sudionika o tome kako su izazovi mentalnog zdravlja utjecali na njihove živote. Dijeljenje, razmjena i istraživanje tih osobnih iskustava i znanja ključno je za iskustvo Prospecta.

Tri interesne skupine zajedno

Ideja Prospect je jednostavna. TEMELJILA SE NA FORMULI - PROGRAME EDUKACIJE PROVODITI PARALELNO, A ISTOVREMENO JEDAN S DRUGIM. To je rezultiralo poticanjem tri skupine dionika da surađuju, komuniciraju i međusobno se umrežavaju KAO RAVNOPRAVNI te omogućilo članovima grupe da imaju novu i sveobuhvatniju perspektivu jedni o drugima.

Ovo je bitno za ideju i iskustvo Prospecta u podršci procesa oporavka.

Naše iskustvo Prospect Programa edukacije može se sažeti kao progresivno, strukturirano, kolektivno razmišljanje sa sudionicima u 4 koraka:

- Priznanje od strane „istih“ – otkriće da možemo govoriti slobodno, razbijanje izolacije, suočavanje sa stigmom.

- Postati svjestan svoje situacije – razumijevanje stresa i onoga što se događa

- Suočavanje sa situacijom – otkrivanje da možemo naučiti i promijeniti stvari, reći „NE“ je opcija.

- Usudimo se promijeniti! – prihvatimo pomoć i ne suočavajmo se sami sa životnim izazovima, izgradimo mrežu podrške za nastavak.

 Govorimo o sebi - ovo je o NAMA!