„SVITANJE“ I „FENIKS“

NA EDUKACIJI ČLANOVA MOBILNIH TIMOVA

U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI VRAPČE

U svrhu pripreme mobilnih timova Psihijatrijska bolnica Vrapče održala je trodnevnu edukaciju članova budućih mobilnih timova. 

Edukacije su obuhvatile tri skupine: za stručnjake za mentalno zdravlje (psihijatre i socijalne radnike), osobe s iskustvom mentalnih poteškoća te članove njihovih obitelji. 

Na edukacijama su sudjelovale i članice udruga za zaštitu mentalnog zdravlja „Feniks“ iz Splita i „Svitanje“ iz Zagreba. 

Profesorica Štrkalj Ivezić predstavila je ulogu struke iz područja mentalnog zdravlja u radu mobilnih timova, procese oporavka, najavila dolazak novog EUFAMI projekta u Hrvatsku.

 

Marina Vidović iz Feniksa, obratila se sudionicima podijelivši svoje osobno iskustvo s poteškoćama ali i put oporavka, uspone i padove te metode i aktivnosti koje je koristila na tom putu. 

Davorka Vukadin iz Svitanja, kao član obitelji, govorila je o životu članova obitelji, partnera ili prijatelja osobe s iskustvom mentalnih poteškoća. Osvrnula se na iskustvo i znanje koje ne posjedujete u trenutku kada se dogodi prva epizoda. Put kroz zajednički život praćen brigama, stresovima, gubitkom i tugom, prepoznavanjem pritisaka, vještinama aktivnog suočavanja, mapiranjem podrške te promjenama i postavljanjem ciljeva za same neformalne njegovatelje (članove obitelji). Život za neke članove obitelji nerijetko „stane“.  

Ove aktivnosti su nastavak za veliki projekt Udruga za zaštitu mentalnog zdravlja: Lukjernica iz Dubrovnika, Svitanje iz Zagreba i Feniks iz Splita te Opće bolnice Dubrovnik i Klinike za psihijatriju Vrapče u novom PROSPEKT projektu pod pokroviteljstvom 

EUFAMI - europske udruge obitelji pacijenata s poteškoćama mentalnog zdravlja

 

PROSPEKT je edukacija za tri ključne skupine sudionika:  

-struku (psihijatre i socijalne radnike)

-članove obitelji 

-te osobe s iskustvom mentalnih poteškoća 

 

Pilot projekt će se održati u Dubrovniku od 9-11.11.2023 godine. Projektu se u Dubrovniku pridružuje i Dr. Marijana Batković, facilitator u grupi stručnjaka za mentalno zdravlje koja je u proljeće ove godine također sudjelovala u edukaciji EUFAMI- ja u Madridu. 

Iza toga će sljedeća edukacija biti organizirana u Zagrebu.