Grupa samopomoći za oboljele od bipolarnog afektivnog poremećaja (u daljnjem tekstu: BAP)

Znaš li što je BAP? Imaš postavljenu dijagnozu, a nemaš dovoljno informacija o tome kako si možeš sam pomoći i voditi kvalitetniji život?
Nisi do sada išao kod liječnika ili bio hospitaliziran, a prepoznaješ se u tipičnim simptomima BAP-a:
- Izmjena raspoloženja povišenog, euforičnog, ponekad maničnog raspoloženja, nakon kojih obično slijedi faza sniženog raspoloženja – depresije, koja te sprečava da normalno funkcioniraš

- U povišenom raspoloženju skraćuje ti se vrijeme sna, no unatoč tome imaš osjećaj snage i samopouzdanja, sniženog si praga tolerancije i svadljiv, misliš da su svi oko tebe u krivu i ne razumiju te, sklon si impulzivnim odlukama, pretjeranoj potrošnji novca, puno govoriš i ne slušaš druge dok govore...

Osobna asistencija u mentalnom zdravlju

Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja Svitanje, 4. travnja 2017. godine je potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ugovor je potpisan od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike (Posredničko tijelo razine 1 - PT1) i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (Posredničko tijelo razine 2 - PT2). Naziv poziva za dostavu projektnih prijedloga je "Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom" UP.02.2.2.02, dok je naziv projekta Udruge Svitanje "Osobna asistencija u mentalnom zdravlju" UP.02.2.2.02.0057. Ukupni iznos Projekta se procjenjuje na 739.141,92 kuna. Projekt će se provoditi od 04. travnja 2017. do 04. travnja 2019.
Širenje usluge osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s mentalnim poteškoćama s najtežim stupnjem funkcioniranja u provođenju aktivnosti svakodnevnog života i samozbrinjavanja. Doprinosi njihovoj socijalnoj uključenosti i unapređenju kvalitete života. Pomaže zapošljavanju osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada na području Grada Zagreba. U projekt je uključeno 5 korisnika s mentalnim oštećenjima i 5 osobnih asistenata. Projekt podiže i društvenu svijest o važnosti usluge osobnog asistenta za integraciju u društvo osoba s mentalnim oštećenjima na lokalnom nivou.

Projekt se kontinuirano provodi od listopada 2015. godine.

Za sve informacije vezane uz projekt "Osobna asistencija u mentalnom zdravlju" možete se obratiti voditeljici i koordinatorici projekta:
Tena Barac

esfstrukturnieu_logo logo_mspm_1 hzz_logo

Program Kluba socijalnog uključivanja Svitanje

Program Kluba socijalnog uključivanja osoba s dijagnozom psihičkog poremećaja Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“2014-2017

Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, provodi program osposobljavanja za samostalan život namijenjen osobama kojima je dijagnosticiran psihotični poremećaj.

Gdje se provodi program?
Program se provodi u Klubu Svitanje koji djeluje u prostorima Kuće ljudskih prava, u Selskoj 112a.

Cilj programa?
Program Kluba Svitanje je poticanje samostalnog djelovanja i poboljšanje vještina potrebnih za samostalan život.
Klub odgovara na potrebe korisnika da se što više osjećaju kao dio zajednice, a ne izolirani, zaboravljeni, stigmatizirani i diskriminirani te da spoznaju kako imaju pravo i mogućnosti na samostalan život i rad - uz pomoć različitih institucija koje surađuju i koje im mogu pomoći da dosegnu taj cilj.

Kome je program namijenjen?
Program je namijenjen osobama kojima je uspostavljena dijagnoza poremećaja sa psihozom.

Tko radi na programu?
U programu sudjeluju različiti stručnjaci: socijalni radnik, psihijatar, rehabilitator, voditelji radionica i volonteri.
Voditeljica programa je Kristina Jandrić, mag.soc.rada.

Aktivnosti
-    Trening životnih i socijalnih vještina
-    Radionica samostalnog kuhanja
-    Organizacija slobodnog vremena