19.03.2011.

U subotu je na HTV 1 prikazana emisija Normalan život, u potpunosti posvećena osobama s poteškoćama vezanima uz psihičku bolest.

Voditelj Mladen Iličković je ugostio predsjednicu Udruge Svitanje Slađanu Štrkalj Ivezić, ujedno i psihijatricu iz Klinike za psihijatriju Vrapče i Branku Restek Petrović, psihijatricu iz bolnice Sv. Ivan iz Zagreba. U emisiji se govorilo o rehabilitaciji u psihijatriji i o programu zapošljavanja osoba s invaliditetom zbog psihičke bolesti. Doc. Štrkalj Ivezić je dala osnovne informacije o programu zapošljavanja i radnom centru, te pozvala sve zainteresirane da se jave u Udrugu Svitanje.

26.02.2011.

U subotnjem izdanju Večernjeg lista, novinarka Sonja Hoffman u članku pod naslovom ''EU novac za posao psihički oboljelih osoba'' , piše o projektu ''Pružanje jednakih mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom zbog psihičkih poremećaja''.

U članku se navode osnovne informacije o projektu, te intervju s predsjednicom udruge Svitanje Slađanom Štrkalj-Ivezić i Marinkom Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

<p>Dana 09. studenog 2011. godine u prostoru Kuće ljudskih prava Zagreb sa početkom u 10:00 h održao se drugi po redu informativno-edukativni seminar u sklopu projekta ''Pružanje jednakih mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom zbog psihičkih poremećaja'' .</p>

<p>Cilj seminara je bio informiranje potencijalnih poslodavce o prednostima zapošljavanja osoba s psihičkim poremećajem, kako za njih same, tako i za potencijalne zaposlenike te društvo općenito. Na seminaru je uz predavanja sa ciljanim temama, predstavljena i specijalizirana anti-stigma brošura namjenjena potencijalnim poslodavcima. Nažalost, ponovila se identična situacija kao i na prvom seminaru za poslodavce. Odaziv poslodavaca je, unatoč opsežnoj promidžbi i velikom trudu zaposlenika udruge Svitanje, partnera i suradnika na Projektu, bio iznimno mali.</p>
<p>Antistigma brošura je u PDF formatu dostupna za download na web stranici udruge Svitanje.</p>

IMG_9896  IMG_9907  IMG_9908  IMG_9910  IMG_9914  IMG_9922  IMG_9924  IMG_9930

<p>{multithumb}</p>

Uz individualni pristup i timski rad, OZARA svojim korisnicima omogućava reintegraciju u društvenu i radnu okolinu, te na taj način pridonosi njihovoj samostalnosti i boljoj kvaliteti života. Dvodnevni seminar održan je 03. i 04. Veljače. Prvi dan seminara bile su zastupljene vrlo zanimljive teme. Prvu prezentaciju pod naslovom ''Zapošljavanje invalida u Republici Sloveniji'' održala je Damijana Peterlin iz Direktorata za invalide, Ministarstva za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije. Drugu prezentaciju pdo naslovom ''Uloga i aktivnosti Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije'' održale su Majda Rajh i Suzana Muraus iz ZRSZ OS Maribor. Prezentaciju pod naslovom ''Pravni okviri za osposobljavanje i zapošljavanje invalida'' održao je Matjaž Kovač, ujedno i voditelj pravnog tima POZARA d.o.o. Preznetaciju kojom je predstavljena grupacija OZARA ''Predstavljanje skupine OZARA'' održao je  Alen Kočivnik, direktor OZARA d.o.o., a tom prezentacijom je ujedno i završio prvi dan seminara. Drugi dan seminara započeo je radnim posjetom OZARA-i d.o.o. i OZARA-i ZC d.o.o. Prilikom obilaska postrojenja dobili smo uvid u stvarnu funkciju i učinkovitost ovog modela radnog centra.  Edukativni dio drugog dana otvoren je prezentacijom ''Predstavljanje rehabilitacije i rehabilitacijskog tima OZARA d.o.o.'' pod vodstvom Andreje Pintarič i Lidije Bedenik, članica rehabilitacijskog tima OZARA d.o.o. Radni centar u prezentaciji pod nazivom ''Predstavaljanje radnog centra OZARA ZC d.o.o.'' predstavila je Jovita Lendvaj voditeljica strukovne službe u OZARA-i d.o.o. Predavanje pod nazivom ''Predstavljanje programa Socijalna uključenost'' održala je Karmen Šerc, voditeljica programa Socialna uključenost u OZARA-i d.o.o. Za kraj službenog dijela drugog dana seminara, Barbara Plasonik predstavila je međunarodne projekte OZARA-e d.o.o. u predavanju pod nazivom ''Predstavljanje međunarodnih projekata u OZARA-i d.o.o.''. Na seminaru su uz stručnjake iz Slovenije i zaposlenike Udruge ''Svitanje'' sudjelovali i partneri projekta iz Zagrebačke podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba, te suradnik projekta iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Izbor tema za seminar i informacije stečene u Mariboru izrazito su bitne, kako za sam projekt tako i za ostale aktivnosti vezane uz problematiku s kojom se susreću osobe s psihičkim poteškoćama i stručnjaci koji sa njima rade. Zahvaljujemo se timu OZARA-e d.o.o. na gostoprimstvu, odličnoj organizaciji seminara, te izuzetno korisnim i vrijednim informacijama.

3 6 7  22  18 12 16  17

<p>{multithumb}</p>